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1. Question: I have two questions. The first is considering Livanta's recent publication, who 

is a CMS contractor that reviews short hospital stays under Medicare's Two-Midnight 
Rule—in their recent publication they opened up the door to the greater use 
case-by-case exception, and it seems that they have a more generous view of inpatient 
admission than in its previous audits, including that for urgency appendectomies and 
emergency gallbladder removals, according to their 2023 July publication, and that 
prompts the following question. Livanta says that every emergent appendectomy is 
appropriate for inpatient regardless of the patient’s comorbidities. Does CMS agree with 
this, and does it also apply to the MA plans as a part of the 2024 rule? Second question 
is, CMS has already incorporated the Two-Midnight Rule, applicable to MA plans under 
42 CFR 422.101(b)(2). Since that is current, shouldn't the MA plans have to abide by the 
Two-Midnight Rule and all provisions as described currently? And how can they ignore 
an active federal regulation? 

a. Answer: CMS’ standard when reviewing claims under the two-midnight rule is to 
follow the Hospital Outpatient Regulations and Notices (OPPS) and Inpatient 
Prospective Payment system (IPPS) rules including annual updates, revisions, 
guidelines, and amendments as published. CMS has not deviated from these 
standards and has no intention to do so. CMS expects Livanta and all providers 
and practitioners to apply these standards.  To that end, CMS issued the 
following memo in April 2022 reiterating the standards and 
guidelines:  https://www.cms.gov/sites/default/files/2022-04/BFCC-QIO-2-
MidnightClaimReviewGuideline.%20508.pdf 

 
Livanta’s August 2023 Claim Review Advisor is part of a larger communication 
plan required under contract.  This communication plan included newsletters 
such as the one Livanta issued which included newsletters targeting various 
audiences and was reviewed and approved by CMS’ designated Contract Officer 
Representative (COR). The purpose of these newsletters is to educate providers 
about compliance with the 2-midnight rule and its requirements by illuminating 
issues and themes that regularly arise during short stay reviews. The specific 
topics covered in these newsletters are at the discretion of the contractor so that 
if emerging trends give rise to novel issues, they can be addressed timely. 

https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.cms.gov%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2022-04%2FBFCC-QIO-2-MidnightClaimReviewGuideline.%2520508.pdf&data=05%7C01%7CHospital_ODF%40cms.hhs.gov%7C9102dfb6bb024cd88b4208dbb45e8ef6%7Cfbdcedc170a9414bbfa5c3063fc3395e%7C0%7C0%7C638302090435152664%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=5DNkXuVF%2ByXA%2Bvd1%2F4PMJh0JgG0vYtHHaAZnrXBPPag%3D&reserved=0
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.cms.gov%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2022-04%2FBFCC-QIO-2-MidnightClaimReviewGuideline.%2520508.pdf&data=05%7C01%7CHospital_ODF%40cms.hhs.gov%7C9102dfb6bb024cd88b4208dbb45e8ef6%7Cfbdcedc170a9414bbfa5c3063fc3395e%7C0%7C0%7C638302090435152664%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=5DNkXuVF%2ByXA%2Bvd1%2F4PMJh0JgG0vYtHHaAZnrXBPPag%3D&reserved=0
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Your concerns have been discussed with Livanta and all issues raised will be 
addressed. Livanta has been instructed to retract the publication of the “Livanta 
Claims Review Advisor for July 2023”, until CMS internal review of the 
publication is completed. Please feel free to email the CMS Short Stay Review 
mailbox at: Shortstayreview@cms.hhs.gov should you require additional 
clarification.  

 
2. Question: The question is, with the IPPS payments of standard and neutral, a patient 

who comes to us with wounds [inaudible] is not considered standard, there's no way 
somebody can finish the treatment in eight days or seven days. As for the PPS payment, 
we are looking at maximum of eight to 10 days. You can't even have done the treatment 
plans and everything else for stage 3, stage 4 wounds, which we are seeing more in this 
hospital, to take care of it. I think that CMS needs to consider those rules, not only when 
[inaudible] but also the people with the stage 3, stage 4 wounds can be considered at a 
higher level, that they can get more days up here, for up to 25–30 days to get these 
things—to take care of it instead of the seven to eight days. We are now rotating on 
these patients; we're not helping the patients. the IPPS payment plan for—on a 
standard and the [inaudible] is too different. So, what we are asking you is you have 
considered only standards for those people who are in ICU, who have been on a vent, 
and those ones, the question comes about, why is the standard [inaudible] on those 
business only not also on the wound perspective also? 

a. Answer: The criteria for what constitutes a standard rate payment is statutory. 
So that's the primary reason. It's in the law so when the law was set up about 
what constitutes a standard rate case, that's—those are the criteria that we 
apply. 

i. Question: And that is what the hospital does there because there's no 
changes to it so, you know, it's one way in and one way out within seven 
to eight days. Is this written on the wall, can't be changed? How do we 
make these things? Because all the medical directors and everybody else 
who are the caretakers of the patients, this is not what we think is right 
for the patient. 

1. Answer: So, in terms of CMS, we don't have the ability to change 
the law unilaterally. You know, we can implement the law, were it 
to change, and we would do so, but we don't have the ability to 
change the law. 

3. Question: The Hospital Value-Based Purchasing for severe sepsis and sepsis shock—I 
have the specifications for the current sepsis program. The Hospital-Based Value 
Purchasing specifications sheet, has that been released? I did get the information on the 
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percentage of patients who received the severe sepsis protocol within the three hours, 
but will that actually—will this particular measure have a spec sheet that we can pull 
from CMS? 

a. Answer: Short answer is yes. If you want to send in your question in writing, I can 
send you a direct link, but the Hospital Value-Based Purchasing Program version 
of the measure is the same as the hospital IQR version, which is what I'm 
guessing you have pulled. So, the specifications are the same across both.  

i. Question: With the PC-01 removal measure, that will be January 1, 2024. 
I'm asking this because this is my first year in quality and this is…I'm not 
fully understanding how this works. When a measure gets retired, if it 
gets retired January 1, 2024, will that—the quarter that is due—like, the 
October quarter—will that be the last data that we submit, or will it be 
whatever quarter is due January 1 or December 3?  

1. Answer: No problem at all. There's a bunch of resources I can 
send that we have for new quality stuff, but to answer your 
specific question, when we remove something, we remove it 
starting with the reporting period. So, when we say we are 
finalizing PC-01 for removal beginning with the Calendar Year 
2024 reporting period, that would mean the last data that we 
required to be collected would be that quarter for 2023. That data 
does get reported in 2024. And we're running on a three-month 
behind actual data. 




